Sydhavnen har gennemgået en meget stor udvikling. Fra at være spisekammer for Kong Frederik d. 1. langt uden for byen, fremstår bydelen i dag som et moderne område med spændende boliger, gode butikker og mange kulturtilbud.

Bydelen går tilbage til stenalderen, hvor der var mange bopladser. I 1530 udlagde Kong Frederik d. 1. området til græseng og høst af grøntsager til de kongelige stalde ved Københavns Slots Ladegård. Derved opstod navnet Kongens Enghave, som vi i dag kalder Sydhavnen.

Den egentlige begyndelse for bydelen starter i 1795. Det år etablerede man 22 parceller og den gamle Enghavevej blev anlagt. Det skete helt inde fra Vesterbrogade, over nuværende Ellebjergvej, og ud til Gl. Køge Landevej. Hurtigt efter udstykningen blev der bygget en del gårde langs den nye vej og det gav liv i området. Det kom der især da brødrene Køhler i 1871 oprettede  Frederiksholm Teglværk, der lå fra den nuværende Borgbjergvej og ud østpå til Køge Bugt.

Kolonihaver med sø-udsigt

Der findes mange kolonihaver i Sydhavnen. En af de mere specielle er den, der ligger midt på P. Knudsens Gade ved Kirkesøen. Rundt om søen ligger de små farverige og finurlige haver. Overalt er der et flot syn ned over den lille sø bag ved Frederiksholm Kirke.

Senere opstod der mange flere kolonihaveforeninger i området. Den mest kendte er nok Musikbyen, der ligger i forlængelse af Valbyparken. I dag rummer den hjemmebyggede huse i utraditionelle former og farver. Blandt områdets borgere bliver haveforeningen da også kaldt “mini Christinia”. Når man besøger området kan man se, at der er plads til megen fantasi og stor kreativitet. Der bor mange kunstnere i Musikbyen.

Luksusboliger til arbejdere

Udviklingen af bydelen startede for alvor i 1913. Boligselskabet AKB byggede to ejendomme på P. Knudsens Gade. Senere kom der mange flere til og det gav masser af liv af mennesker, butikker og virksomheder.

De nye ejendomme AKB opførte var tiltænkt arbejderklassen og var virkelig i luksusklassen for datidens boliger. De havde eget bad og toilet og var yderst rummelige til de mange børnerige familier. Og huslejen var lav. Ifølge beskrivelser fra Kongens Engave Lokalhistoriske Forening og Arkiv, var der ved flere af lejemålene tilknyttet en egen lille have. Det gav god mulighed for at dyrke egne friske grøntsager i de moderne køkkener.

Valbyparken er Sydhavnens grønne åndehul 

Valbyparken ligger som et skønt grønt åndehul i Sydhavnen. Årets rundt bruges parken til mange aktiviteter af de lokale borgere.

Hvem skulle tro, at en gammel losseplads kan blive til en stor smuk park? Sådan forholder det sig med Valbyparken, der dagligt giver luft og leg til mange af Sydhavnens borgere. Parken er den næststørste i København, kun overgået af Fælledparken. I 1939 åbnede parken for offentligheden – senere i 1952 blev den gjort større. Den nutidige park er på i alt cirka 65 ha. og den ligger bag Valby idrætspark,  skriver Københavns Kommune på dens hjemmeside.

Siden 1966 har Valbyparken været fredet. Parken spillede en central rolle, da København var udråbt til Kulturby i 1996. I den forbindelse blev der anlagt 17 temahaver, blandt andre Rosenhaven. Den rummer ikke færre end 12.000 forskellige rosenplanter og er internationalt kendt.

Danmarks største legeplads

En 20.000m2 store naturlegeplads i Valbyparken blev indviet i august 2001. Det er Danmarks største naturlegeplads. Den er et udflugtsmål for familier og institutioner fra hele København og omegn. Ambitionen har fra starten været at skabe en legeplads, hvor alle kan komme kvit og frit og lege og opleve naturens mangfoldighed af udfordringer, udfoldelsesmuligheder og sanseindtryk.

Borgerne i Sydhavnen har hver sommer mulighed for at få spændende oplevelser i parken. I sommermånederne holdes der flere store arrangementer, blandt andet Grøn Koncert og Middelalderdage.

Karens Minde Kulturhus

Et centrum for kulturlivet i Sydhavnen er den gamle bygning Karens Minde, der ligger for enden af Sjælør Boulevard. Her er cafe, bibliotek og en masse koncert- og kulturoplevelser.

Oprindelig var Karens Minde en bondegård. I 1879 byggede Johan Keller(ham der opførte det lokale teglværk) den nuværende vestfløj som asyl for åndsvage.

Karens Minde blev overtaget af Københavns Kommune i 1980, hvor institutionen blev nedlagt. I efteråret 1996 blev vest- og nordfløjen renoveret til at huse bydelsadministration og bibliotek som blev taget i brug januar 1997. Og kulturhuset blev officielt indviet i år 2000.

Karens Minde Kulturhus, kaldet Karens Minde Beboerhus indtil 30. september 1999, har siden 1993 været drevet som en selvstændig virksomhed af Karens Minde Kulturhusforening. Foreningen blev stiftet den 12. oktober 1988 med det formål at drive Kulturhuset og dermed sikre rammen om et mere alsidigt kultur- og fritidstilbud med størst mulig brugerinddragelse i kvarteret.

Ved et stort åbent-hus arrangement på Karens Minde stiftede over 2000 fremmødte sydhavnere kulturforeningen i en atmosfære af kreativitet, musik, gøgl, mad og talere. Kommunen havde andre planer med huset – eksempelvis at indrette det til et alkoholambulatorium. I forbindelse med indvielsen af kulturhuset i 2001 får kulturhusforeningen overdraget en meget spændende og flot udformet dansepavillon, der for øvrigt er fredet. Giveren var Sankt Hans Hospital i Roskilde.

Flere årstidsbestemte begivenheder og traditioner finder sted i pavillonen. Der er blandt andet Majstangsrejsning, Kultur for en Tudse, Bluesfestival og stedet spiller også en stor rolle i Copenhagen Jazzfestival.

Hver vinter er der mulighed for, hver fredag, at få rørt dansefødderne i dansepavillonen, når der inviteres indenfor til en glad aften. Desuden er der også på udvalgte dage mulighed for at få danseundervisning.

Sydhavnstippen

Lidt sydlig for Valbyparken ligger det naturskønne område, Sydhavnstippen. Det byder på et unikt fugle- og planteliv og er om sommeren et spændende udflugtsmål for en god cykeltur. Se meget mere på Sydhavnstippens hjemmeside